Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Demográfiai kérdések képes leírás - Gyed extra.tlap.hu
részletek »

Demográfiai kérdések - Gyed extra.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyed-extra.tlap.hu » Demográfiai kérdések
Keresés
Találatok száma - 4 db
A gyed extra mérföldkő a népességfogyás kezelésében

A gyed extra mérföldkő a népességfogyás kezelésében

Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a gyed extra mérföldkő Magyarország egyik legfontosabb problémájának, a népességfogyásnak a kezelésében. Kósa Lajos budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a parlament hétfő este szavaz a gyed extra bevezetéséről, azaz a gyermekvállalást segítő törvénycsomagról.

Még kevesebb gyerek születik

Még kevesebb gyerek születik

Kevesebb gyermek született az év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban, ám a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent ugyanebben az időszakban, így valamelyest lassult a népességfogyás üteme - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójából.

Miért nem születik elég gyermek?

Miért nem születik elég gyermek?

A gyermekgondozás és a munka összeegyeztetése sok esetben konfliktusokkal jár. A kevés bölcsődei férőhely, az óvodáknak a munkaidőhöz alig igazodó nyitvatartási ideje, a csekély számú rész-, illetve távmunka-lehetőség komolyan megnehezíti a magyar anyák munkavállalását. Mindez pedig kihathat a gyermekvállalási kedvre is.

NGM: komoly gátat old fel a gyed extra

NGM: komoly gátat old fel a gyed extra

Hazánkban a gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások többnyire a többi országot megelőzve, úttörő módon kerültek kialakításra. A GYES rendszerét 1967-ben vezetették be, célja az akkor 1,8 körüli termékenységi arány növelése volt, a hetvenes évek végéig 2 fölötti termékenységi arányt eredményezett. Majd egy újabb születésszám csökkenés ellensúlyozására 1985-ben bevezették a keresetarányos GYED-et, ami szintén unikális volt a maga idejében.

Tuti menü